lauantai 10. tammikuuta 2015

Liberté, Égalité, Fraternité


Olen yrittänyt jäsentää tunteitani ja ajatuksiani Pariisin terroristi-iskun jäljiltä. Päällimmäisenä tunteena on ollut suunnaton suru sekä menehtyneitä ja heidän läheisiään kohtaan että myös iskun jälkimainingeissa vihapuheen kohteeksi joutuneita viattomia ihmisiä kohtaan.

En halua kajota Charlie Hedbo:n piirustuksiin ja siihen, olivatko ne aiheellisia. Sitä aihetta ei ainakaan minun mielestäni pitäisi käsitellä nyt. Lähes kaksikymmentä ihmistä on saanut surmansa, joten ei ole aika väitellä, loukkaako satiiri liikaa vai onko sekin vain sananvapautta.  Kysymykseen ei välttämättä ole edes ratkaisua, ja en itse osaa muodostaa mielipidettäni, vaikka näinkin netissä hyvin mittavan analyysin Charlie Hedbo:n pilapiirroksista.

Somessa on levinnyt hashtag #jesuischarlie sananvapauden puolesta. Idea on hyvä, mutta halusin lähestyä aihetta Ranskan tasa-vallan tunnuslauseella: liberté, égalité et fraternité.  Joojoo, olen kliseinen, mutta vapaus, veljeys ja tasa-arvo tuntuivat nyt sopivalta jäsentämään ajatuksiani.

Liberté. Kaikilla kuuluisi olla vapaus ilmaista mielipiteensä vapaasti ilman pelkoa kuolemasta tai kidutuksesta. Siinä missä sananvapaus on tärkeää, niin on uskonvapaus. Kaikilla on oikeus uskoa mihin haluaa ja vapaasti, kunhan ei satuta ketään.  

Égalité. Terroristi-iskun jälkimainingeissa on myös tärkeää muistaa kunnioitus muslimivähemmistöjä kohtaan. Suurin osa muslimeista ovat tuominneet teot, ja muslimipoliisi kuoli puolustaessaan toimitusta. Silti, monet ovat hyökänneet muslimeita vastaan, ja Ranskan äärinationalistipuolue on saanut vain lisää kannatusta. Tarvitsemme tasa-arvoa, jotta viha ei lisääntyisi.

Fraternité. Veljeyden takana on kultainen sääntö, joka esiintyy jokaisessa suuressa uskonnossa. Niin, emme me ole kauhean erilaisia. Vaikka uskomme erilailla ja käyttäydymme erilailla. Vaikka olemme erikokoisia, -näköisiä, - pituisia, -värisiä. Veljeys, tai no sisaruus, on sen, minkä kuuluisi yhdistää meitä kaikkia nyt, ei loputon viha. 

Rukoilen kuolleiden puolesta, rukoilen sananvapauden puolesta. Rukoilen vihattomuuden ja rakkauden puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti