keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Mutta suurin niistä on rakkaus

 (Pistin tämän faceen vähän aikaa sitten, ajattelinpa julkaista täälläkin)

“Tahdon niin maan perkeleesti.”
Ystäväni kiteytti hyvin tunnelmat tasa-arvoisesta avioliittolaista. Olen täysin samaa mieltä. Tahdon kaikille aikuisille ja tasapainoisille ihmisille oikeuden solmia liitto rakkaudessa.Tahdon, että kaikilla on oikeus lapsiin, oikeusturvaan sekä onnelliseen perheeseen. Minä tahdon.

Olen myös kristitty. Uskon Jumalaan, luen Raamattua sekä käyn kirkossa. En ole ns. “kaappikristitty”, joka piilottelee uskoaan. En. Opiskelen teologiaa, ja minusta tulee jonakin päivänä pappi. Silti, kannatan tasa-arvoista avioliittolakia.

En ymmärrä maallisia perusteluja tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. “Lapsilla on oikeus isään ja äitiin!” “No kun se on aina ollut näin.” “No mut lapsia kiusataan.” Argumentit eivät vain yksinkertaisesti ole valideja nykypäivänä, 2010-luvun yhteiskunnassa. Kuitenkin, ymmärrän mistä uskonnolliset perusteet kumpuavat. Ei, en todellakaan ole samaa mieltä, mutta ymmärrän.
Usko on pohjimmiltaan henkilökohtainen kokemus. Uskon tuntevani Jumalan tahdon, mutta monet tuntevat Jumalan eri lailla. Se on ihan OK. Raamattu on monitulkintainen, lukuisilla kirkoilla on eri kantoja eri asioihin. Minä uskon Jumalan haluavan meidän rakastavan kaikkia, olemaan laupeita ja lakkaavan tuomitsemasta. Olen jopa miettinyt, että jos Jeesus eläisi nykypäivänä, hän kannattaisi tasa-arvoista avioliittolakia ja olisi todennäköisesti vegaanihippi. Joku toinen tulkitsee Raamatun eri lailla, ja se ei ole asia, jota kykenen muuttamaan. Usko on monille ihmisille tärkein osa elämää, ja se täytyy ottaa vakavasti, vaikka ei uskoisi mihinkään.

Mutta vihan ja katkeruuden levittäminen, se ei ole OK, kummaltakaan osapuolelta. Tasa-arvoinen avioliittolaki ei hetkauta kenenkään heteron elämää henkilökohtaisesti. Homot eivät valloita Arkadianmäkeä tai arkkipiispan istuinta. Se, että vihataan ja syytellään ihmistä, joka ei aiheuta vahinkoa, on väärin. Ymmärrän, jos joku pitää avioliittoa naisen ja miehen välisenä. Se kieltämättä lukee todella selvästi Raamatussa. Kuitenkin, se ei ole syy vastustaa eduskunnassa, maallisessa hallintoelimessä, homoavioliittoja. Eduskunnassa ei päätetty kirkon tulevaisuudesta, vaan Suomen lain tulevaisuudesta. Se on täysin eri asia. Se, mitä luterilainen kirkko päättää vihkioikeudesta tulevaisuudessa, on aivan oma juttunsa, ja sitä ei kuulu sekoittaa Arkadianmäellä tehtyihin päätöksiin. Se on väärin, että poliitikko saarnaa eduskuntasalissa kuin kirkossa konsanaan. Lutherillakin oli käsitys kahdesta regimentistä, ja olen samaa mieltä herran kanssa. Niille ihmisille, jotka perustelevat politiikkaan liittyviä kysymyksiä uskonnolla, sanon vain, että let it go. Maalliset päätökset eivät uhkaa tai loukkaa kenenkään uskoa, joten turhaan on päätään vaivata ihmisten petipuuhilla.

Se, mitä kirkko päättää, on kirkon oma asia. Toivon kirkolta hyväksyntää ja avioliittokäsityksen uudelleenmiettimistä. Kaikki ei ole samaa mieltä kanssani, ja keskustelut tulevat olemaan pitkiä. Olen kuitenkin kiitollinen, että aihe on ravistellut kirkkoa ja synnyttänyt keskustelua.

Viha ei ole kuitenkaan oikein, ei nyt eikä koskaan. Ei ole oikein tuomita ihmisiä ja uhata helvetillä. Se ei ole meidän tehtävämme. Kristinuskon ydin on rakkaus, ja meidän kuuluisi levittää sitä, ei vihaa. Me olemme kaikki syntisiä, olimmepa homoja tai emme. Se mieletön rakkaus, mikä kumpusi lain kannattajista, on mielestäni se, mitä Jumala tahtoo meiltä, ei vihapuheiden levittäminen ja aggressiivinen hyökkääminen vilpittömiä ihmisiä kohtaan. Rakkaus tekee onnelliseksi. Se on hyvää ja puhdasta. Sitä ei saa kieltää, etenkin jos se on kahden tasapainoisen ihmisen välistä. Siteeratakseni Les Misérables-musikaalia: “To love another person is to see the face of God”.

Minä sanon siis tahdon. Minä tahdon vihkiä tulevaisuudessa niin hetero- kuin homopareja. Minä tahdon levittää rakkautta työkseni, ja sen aion tehdä. Tahdon, että kaikilla on myös samat oikeudet rakastaa ilman pelkoa vihapuheista ja syyttelystä.

Uskon myös, että tämä on Jumalan tahto.

- Iiris

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti